Reisgids online

Barri Gòtic (de Gotische wijk in Barcelona)

De Barri Gòtic, de Gotische wijk, staat vol prachtige gebouwen die een indruk geven van de bloeitijd van Catalonië als Middellandse Zeemogendheid.

Veel monumentale gebouwen stammen uit de 14de en 15de eeuw, toen de welvaart van de burgers tot een ware bouwwoede leidde. Pas toen Barcelona in de 16de eeuw zijn machtspositie aan Castilië moest afstaan, begon de achteruitgang van de wijk. De oude gebouwen zijn bij de stadsvernieuwing voor de Olympische Spelen voorbeeldig gerestaureerd. Maar veel woonhuizen verkeren nog in verwaarloosde staat. Inmiddels hebben stadssaneerders en architecten hun oog op de oude wijk laten vallen. Ze zijn gevolg door speculanten en projectontwikkelaars, die de oorspronkelijke bewoners uit hun goedkope huizen proberen te jagen. Vooral bejaarden, studenten, kunstenaars en immigranten zijn het slachtoffer. Naast kruideniertjes, doorrookte kroegen en kapperszaken vind je er nu hippe boetieks, chique cafés en trendy bars. Toch krijg je in de wirwar van oude straatjes nog altijd een uitstekende indruk van de geschiedenis en levensstijl van de Catalanen.

 

Casa De L’ardiaca

Aan de zuidkant van de Plaça de la Seu, het voorplein van de kathedraal, ligt het Casa de l’Ardiaca, het Huis van de Aartsdiaken, gebouwd in de 12de eeuw en gerenoveerd in de 15de eeuw. Het stadsarchief is er ondergebracht. Bekijk ook de idyllische binnenplaats met zijn gotische fontein. De mooie marmeren brievenbus bij de ingang (Carrer del Bisbe) is gemaakt door de modernistische architect Lluís Domènech i Montaner.

Metro L4: Jaume 1

 

Catedral de Barcelona

De bouw van deze enorme kerk ging in de 11de eeuw van start op de fundamenten van een vroegchristelijke basiliek, die door de Moren was verwoest. Het grandioze kerkschip kreeg tussen 1298 en 1448 zijn huidige vorm, terwijl de neogotische voorgevel in 1890 werd voltooid. heel mooi is het koorgestoelte in het midden van de kerk (een bijzonderheid van Spaanse kerken, die namelijk niet uitsluitend voor liturgische doeleinden werden gebruikt). In een van de 29 grotendeels uit de 16de en 17de eeuw stammende zijkapellen wordt een kruisbeeld bewaard dat wonderen zou kunnen verrichten. Het zou bijvoorbeeld geholpen hebben om de Turken te verslaan in de zeeslag bij Lepanto. De kathedraal diende zeker niet alleen tot verbreiding van goddelijke, maar ook van aardse roem. Hij is gewijd aan Santa Eulàlia, de beschermheilige van de stad, die in de laat-Romeinse tijd werd doodgemarteld. De heilige ligt begraven in een albasten sarcofaag in de crypte onder het hoogaltaar.

Heel mooi is ook de idyllische kruisgang, met kleine kapellen, een tuin, een gotische fontein en een troep ganzen. Via de kruisgang kom je in het kleine museum (dagelijks geopend 10.00-12.00 en 17.00-19.30 uur / toegang circa € 2), met religieuze voorwerpen, archeologische vondsten en gotische altaarstukken.

Maandag-zaterdag 8.30-12.30 en maandag-vrijdag 17.15-19.00 uur / toegang gratis / visita turística (geen rondleiding) maandag-zaterdag 13.00-16.45, zondag 14.00-16.45 uur / circa € 6 (inclusief bezichtiging van koogestoelte en museum en beklimming van de kerktoren / Plaça de la Seu / Catedral de Barcelona / metro L4: Jaume 1

 

Museu d’Història de la Ciutat (museum van de stadsgeschiedenis)

Dit museum van de stadsgeschiedenis is gevestigd in een gotisch paleis dat in 1931 op zijn oorspronkelijke plaats werd afgebroken en op de Plaça del Rei opnieuw is opgebouwd. Bij de graafwerkzaamheden zijn resten gevonden uit de Romeinse oorsprong van Barcelona, dat in 15 v.C. door keizer Augustus werd gesticht en destijds Barcino heette. In de keldergewelven is een van de grootste archeologische opgravingen van Europa te zien: zo’n 4000 m² met riolen, straten, baden, werkplaatsen en mozaïekvloeren. Hogerop vind je resten van de Romeinse stadsmuren en voorwerpen uit de middeleeuwen en uit later tijd.

Dinsdag-zaterdag 10.00-19.00, zondag 10.00-20.00 uur / toegang circa € 7 inclusief toegang tot het Museu-Monestir Pedralbes, zondag vanaf 15.00 uur gratis / Plaça del Rei / Museu d’Història / metro L4: Jaume 1

 

Museu Frederic Marès

De beeldhouwer Frederic Marès (1893-1991) was ook een enthousiast reiziger en kunstverzamelaar. In dit middeleeuwse gebouw aan de Plaça del Rei zie je wat hij heeft bijeengebracht. De beeldenafdeling bezit een van de grootste collecties van Spanje, met werken uit de Romeinse tijd, romaanse periode, gotiek, renaissance en barok. Op de hogere verdiepingen vind je het Museu Sentimental, een bijzonder curieuze verzameling alledaagse voorwerpen uit de 15de eeuw tot heden.

Dinsdag-zaterdag 10.00-19.00, zondag 11.00-20.00 uur / toegang circa € 4,20, elke 1ste zondag van de maand en elke zondag vanaf 15.00 uur gratis / Plaça Sant Iu 5 / Museu Frederic Marès / metro L4: Jaume 1

 

Palau de la Música Catalana

Dit juweeltje is een concertgebouw in uitbundige modernismestijl. Het is tussen 1905 en 1908 gebouwd door de architect Lluís Domènech i Montaner als ‘ode aan Catalonië‘. De gevels zijn rijk versierd en de zuilen aan de kant van de Carrer Sant Pere Més Alt zijn met mozaïek bedekt en bekroond met borstbeelden van Bach, Beethoven, Wagner en Palestrina. De naar binnen gewelfde koepel van gekleurd glas boven het auditorium is van een unieke schoonheid. De plafonds, wanden en pilaren van de concertzaal zijn bedekt met gestileerde bloemen en ranken in schijnbaar oneindige variaties en versierd met drakenkoppen en andere symbolische sculpturen. Reserveren is niet mogelijk, dus koop je kaartjes op tijd!

Rondleidingen dagelijks 10.00-15.30 uur elke 30 minuten, in augustus 9.00-20.00 uur / toegang circa € 17 / Sant Pere Més Alt / tel. 9 32 95 72 00 / Palau de la Música Catalana / metro L1, L4: Urquinaona

 

Palau Güell

Een vroeg werk van Antoni Gaudí, dat zijn naam als een van de grootste architecten en sierkunstenaars van zijn tijd vestigde. Het werd in 1889 gebouwd voor zijn beschermheer de industrieel Eusebi Güell. De asymmetrische gevel en bizarre schoorstenen kondigen al Gaudí’s breuk met de dominerende geometrische vormen aan.

April-september dinsdag-zondag 10.00-20.00 uur; oktober-maart 10.00-17.30 uur, toegang tot 1 uur voor sluitingstijd! / circa € 12 inclusief audiogids, elke 1ste zondag in de maand gratis / Nou de la Rambla 3 / Palau Güell / metro L3: Liceu

 

Plaça de Sant Felip Neri

Dit schilderachtige pleintje in de Barri Gotic is een idyllisch rustpunt in de wirwar van straatjes. Antoni Gaudí kwam hier altijd op zijn avondwandelingen, toen hij aan de Sagrada Família werkte. Aan het romantische plein vragen de barokkerk Sant Felip Neri en de renaissancegevel van het schoenenmuseum, Museu del Calçat (Dinsdag-zondag 11.00-14.00 uur / toegang circa € 2,50) je aandacht.

Metro L1, L3: Catalunya

 

Plaça de Sant Jaume

Op dit plein in de Barri Gotic werd en wordt nog steeds Catalaanse geschiedenis geschreven. Al 2000 jaar geleden, toen Barcelona nog de door de Romeinen gestichte stad Barcino was, kwamen alle lijnen hier samen. Op dit plein werd in 1931 de Catalaanse republiek uitgeroepen en hier bracht de uit ballingschap teruggekeerde regiopresident Josep Tarradellas in 1977 de enthousiaste menigte in extase met zijn legendarische woorden: ‘Ja sóc aquí’, ‘Ik ben er weer’. De Catalanen komen nog altijd naar de Plaça de Sant Jaume om te demonstreren, feest te vieren of een overwinning van FC Barcelona te bejubelen.

Ook architectonisch is de Plaça de Sant Jaume interessant. Aan de ene kant staat het Palau de la Generalitat (rondleidingen 2de en 4de weekend van de maand zaterdag en zondag 10.00-13.00 uur, alleen na reservering / gratis), de zetel van de autonome Catalaanse regering. Het paleis werd tussen 1403 en 1630 opgetrokken rond een gotisch kerngebouw. Van bijzonder grote schoonheid zijn de Sant Jordikapel, de Sant Jordikoepelzaal met zijn plafondschilderingen en de luisterrijke Gouden Vergaderzaal, die te bereiken is via de Sinaasappelpatio. Aan de overkant ligt het Ajuntament, het stadhuis (rondleidingen zondag 10.30-13.30 uur om het halfuur / gratis). Bekijk het goed bewaarde gotische deel (14de eeuw), met de prachtige vergaderzaal van de Consell de Cent (raad van Honderd) en een aangename binnenplaats. De neoclassicistische gevel van het stadhuis stamt uit de 19de eeuw.

Metro L4: Jaume 1

 

Plaça de Sant Josep Oriol/Plaça del Pi

Rond de kerk Santa María del Pi liggen twee van de sfeervolste pleinen van de binnenstad. Op de terrasjes van de bars en cafés kun je aangenaam zitten en naar de mensen kijken, in de oude winkels kun je gezellig rondneuzen. Elke zondagochtend vindt er een kunstmarkt plaats.

Metro L3: Liceu

 

Plaça Reial

Een van de mooiste pleinen van de stad, tussen 1848 en 1859 aangelegd naar Franse voorbeelden uit de tijd van Napoleon. Het complex van classicistische gebouwen met arcades kwam op de plaats van een voormalig kapucijnenklooster. In het midden staat de fontein van de Drie Gratiën; de door Antoni Gaudí ontworpen modernistische lantaarns zijn van later datum. Het plein raakte echter in verval en werd het domein van drugsdealers en prostituees. Begin jaren 1980 werd het volledig gesaneerd en het biedt nu cafés met terras, restaurants, jazzclubs en discotheken. Pas op voor zakkenrollers!

Metro L3: Liceu

 

Plaça del Rei

Een uniek architectonisch geheel! Het Palau Reial Mayor, het koninklijk paleis met zijn grote gotische feestzaal Saló del Tinell en imposante wachttoren Mirador del Rei Martí (die wel iets weg heeft van een middeleeuwse torenflat), het aangrenzende Palau del Lloctinent (paleis van de Plaatsvervanger) met een gotische gevel en een renaissancistische binnenplaats, en de kleine gotische Santa Agatakapel (14de eeuw) zijn vooral in de avondzon van grote schoonheid. Heel bijzonder is ook de akoestiek (in de zomer worden hier concerten gegeven die mede daardoor zeer de moeite waard zijn). In de Saló del Tinell, de feestzaal van het koninklijk paleis, ontvingen de Spaanse koning en koningin Columbus na zijn terugkeer uit Amerika. Hier ook velde de Inquisitie haar vonnissen (wie als ketter werd veroordeeld, werd beneden op het plein verbrand). Je komt in het paleis via het Museum van de stadsgeschiedenis aan de andere kant van de Plaça del Rei.

Metro L4: Jaume 1

gerelateerde artikelen