Reisgids online

bezienswaardigheden bekijken

In Londen kom je soms ogen en oren te kort. Probeer vooral niet alles in één keer te zien. Je komt hier vast nog wel eens terug!

Ontelbare monumenten in de stad zijn gratis te bezichtigen, maar op plaatsen waar je wel toegang moet betalen, is die vaak erg hoog. De originele rode dubbeldekkers rijden nog op twee Routemaster Heritage Routes (9 en 15), maar ook de buslijnen 8, 11, 24 en RV1 leggen goede sightseeingsroutes af. Bovendien heeft de nieuwe Borismaster-bus (genoemd naar de ex-burgemeester Boris Johnson) een nostalgische uitstraling. Van de rondvaartboten op de Theems kun je genieten van prachtige vergezichten en je vaart langs allerlei attracties. Een rit met de volautomatische Docklands Light Railway (DLR) is een fantastische kennismaking met de nieuwe wijken in het oosten van de stad. Voor prima rondwandelingen moet je bij Original Londen Walks (circa £ 9 / tel. 020 76 24 39 78) zijn. Je kunt kiezen uit allerlei thema’s, zoals Pub Walks, The Beatles Magical Mystery Tour, The Royal Wedding Walk, The Olympics Walk en The Secrets of Westminster Abbey. De Jack The Ripper Tour is een perfecte manier om de duistere kant van Londen te leren kennen, maar je kunt natuurlijk ook een spannende Harry Potterwandeling maken.

Tade BritainIn Londen kun je ook de belangrijkste permanente kunstcollecties ter wereld bekijken. De geschiedenis van het vroeger zeer omvangrijke Britse Rijk en de verzamelwoede van de victorianen hebben een aantal unieke musea opgeleverd. De Britten gaan zelf graag naar het museum. Zelfs de meest gerenommeerde musea presenteren zich niet meer alleen als ‘serieuze leerzame instituten’. Tegenwoordig bieden ze ook allerlei interactieve tentoonstellingen. De meeste musea zijn gratis. Wat wel in de papieren kan lopen, is een bezoek aan bijzondere tentoonstellingen, de musea cafés en de uitnodigend ingerichte souvenirwinkels (gift shops). Het Tate Modern blijft in het weekend langer open, andere musea gaan op één doordeweekse dag later dicht. Actuele info over openingstijden en bijzondere tentoonstellingen is hier te vinden. Als het Tade Britain en het Tade Modern open zijn, kun je een tochtje maken met de Tade Boat (enkele reis met de Travelcard circa £ 3,35 / tel. 020 78 87 88 88), een catamaran met een kleurig stippenontwerp van kunstenaar Damien Hirst. De boot vaart om de 40 minuten tussen de twee musea.

Wat eerst?

Trafalgar Square: Een ideale plek om te beginnen als je hier voor het eerst bent. Het metro en treinstation Charing Cross (Northern/Bakerloo line) ligt 100 m verderop en er rijden ook veel bussen langs het plein. Via Whitehall ben je in 10 min. bij de Houses of Parliament en de Big Ben, de Londen Eye en de attracties op de oever van de Theems. Via St James’s Park kun je snel Buckingham Palace bereiken. Wie kunst wil zien, kan zo de National Gallery binnenlopen en muziekliefhebbers gaan naar de kerk St-Martin-in-the-Fields.

gerelateerde artikelen