Reisgids online

Conciergerie & Jardin du Luxembourg (Parijs)

Conciergerie

Als ‘wachtkamer voor de guillotine’ (de macabere bijnaam van deze voormalige gevangenis) getuigt dit machtige gebouw op het Île de la Cité van een tragische episode in de Franse geschiedenis. De beroemdsten van de meer dan 2000 gevangenen die hier op hun terechtstelling wachten, waren koningin Marie-Antoinette (haar cel is gereconstrueerd) en de revolutionairen Georges Danton en Maximilien de Robespierre. Oorspronkelijk was het gebouw met zijn schilderachtige ronde torens een paleis van de dynastie der Capetingen uit de 10de eeuw. De Salle des Gens d’Armes is een van de indrukwekkendste voorbeelden van gotische wereldlijke architectuur. De naam is overigens afgeleid van conciërge, het  hoofd van de huishouding, die vanaf ongeveer 1300 door de koning met steeds meer macht werd bekleed.

Dagelijks geopend behalve op feestdagen, maart-oktober 9.30-18.00 uur, november-februari 9.00-17.00 uur / circa € 8 (inclusief Sainte-Chapelle circa € 12,50) / Quai de l’Horloge 1 / 1ste arr. / metro 4: Cité / Conciergerie

 

Jardin du Luxembourg

Dit is het beroemdste park in het centrum van Parijs, vlak bij de Sorbonne. Neem plaats op de gereedstaande stoelen rond de grote vijver, waar kinderen modelbootje in laten varen. Marie de Medici liet het park met het bijbehorende paleis aan het begin van de 17de eeuw aanleggen naar Florentijns voorbeeld. Het Palais du Luxembourg is tegenwoordig zetel van de Franse senaat. Direct ernaast staat het Musée du Luxembourg, met vaak opmerkelijke tentoonstellingen.

Park: ‘s zomers 7.00-1.00 uur voor zonsondergang, ‘s winters vanaf 8.00 uur / 6de arr. / RER B: Luxembourg

gerelateerde artikelen