Reisgids online

Grande Arche en La Défense & Montparnasse

Grande Arche en La Défense

De in de jaren 1950 en 1960 gebouwde grootste kantorenstad van Europa met zijn vele hoogbouw werd in de jaren 1980 en 1990 nog eens uitgebreid. Het opvallendste bouwwerk dat in die periode in La Défense werd opgericht, is de Grande Arche van de Deense architect Otto von Spreckelsen. De Notre-Dame zou gemakkelijk in zijn geheel onder deze reusachtige met glas en carraramarmer beklede boog passen. De glazen lift waarmee je lange tijd naar het uitkijkplatform kon, is helaas om technische redenen gesloten. De naam van het bouwwerk, ‘Grote Boog’, verwijst naar de verbinding met de Arc de Triomphe en de veel kleinere triomfboog bij het Louvre. Deze liggen allemaal op dezelfde as.

Metro 1: La Défense / RER A: La Défense / Grande Arche

 

Montparnasse

De boven alles uittorenende wolkenkrabber Tour Montparnasse (april-september 9.30-23.30 / oktober-maart 9.30-22.30 uur / circa € 13) is eigenlijk alleen te genieten als je erbovenop staat, op het uitkijkterras, dat het hoogste van Parijs is. Maar als je door de buurt wandelt, zul je tussen voor een deel foeilelijke gebouwen uit de jaren 1960 soms plotseling idyllische binnenplaatsen en ateliers ontdekken waarin grote kunstenaars hebben gewerkt en die ook nu nog door kunstenaars worden gebruikt.

In de Chemin du Montparnasse aan de Avenue du Maine werkten na de Eerste Wereldoorlog onder anderen Pablo Picasso, Amedeo Modigliani, Marc Chagall en Henri Matisse. De cafés waar zij kwamen, zoals La Coupole, Closerie des Lilas, Le Dôme en La Rotonde, zijn ook nu nog geliefde trefpunten. In La Rotonde hielden Lenin en Lev Trotski politieke bijeenkomsten, die regelmatig door de politie werden onderbroken. Op de Cimetière du Montparnasse rusten onder anderen componist César Franck, de schrijvers Samuel Beckett, Charles Baudelaire en het schrijverspaar Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir.

19de arr. / metro 4, 6, 12, 13: Montparnasse-Bienvenüe / metro 6: Edgar Quinet

gerelateerde artikelen