Reisgids online

Île de la Cité

Het Île de la Cité vormt het hart van Parijs. In tijd van de Romeinen vestigden zich hier de eerste bewoners, de Parisii.

Hier verheft zich een schitterend voorbeeld van gotische bouwkunst, de kathedraal Notre-Dame. De verdedigingstorens van de Conciergerie en de van licht vervulde Saint-Chapelle versterken nog het middeleeuwse karakter van dit bedrijvige eiland. Op het naastgelegen Île Saint-Louis gaat het rustiger toe. Dit lang onbewoonde eilandje behoort nu tot de chicste woonbuurten van Parijs. Het levendigst is de Rue St. Louis, waar de meeste ijssalons van de stad zijn te vinden. ‘s Zomers staan er lange wachtrijen voor deze zaken. Je kunt dan het best een ijsje halen op de Pont Saint-Louis, de brug tussen de twee eilanden, waarop bijna altijd straatmuziekanten staan te spelen.

Terwijl de rive droite traditioneel wordt gedomineerd door de bourgeoisie, zijn het Quartier Latin en Saint-Germain-des-Prés aan de linkeroever van de Seine al sinds jaar en dag centra van het intellectuele leven. In cafés in deze buurten zochten in de jaren 1950 de existentialisten elkaar op. Tegenwoordig worden ze vooral bezocht door toeristen en personeel van de omringende uitgeverijen en boekwinkels. In het Quartier Latin (dat wil zeggen de wijk waar vroeger Latijn werd gesproken) zijn al sinds de 13de eeuw de beroemdste scholen van het land gevestigd. Daarnaast vind je hier cafés en bistro’s, en natuurlijk de Jardin du Luxembourg, een van de populairste parken in Parijs.

gerelateerde artikelen