Reisgids online

Kensington/Knightsbridge/Chelsea

Kensington-Knightsbridge-Chelsea

Dit zijn wijken met veel groen, chique winkels en musea. In Chelsea, aan de westoever van de Theems, vind je niet veel attracties voor toeristen. Toch is het een kijkje waard, want dit was het centrum van ‘Swinging Londen’ de Rolling Stones en de minirok in de jaren 1960 en de punkbeweging in de jaren 1970.

Chelsea is nog steeds een van de beste buurten van de stad, maar een stuk chiquer dan vroeger, toen het meer een artistieke, onconventionele buurt was. Voetbalfans kennen Chelsea vooral van de steenrijke club uit de Premier League. De clubeigenaar Roman Abramovich en andere rijken en beroemdheden wonen om de hoek bij de winkelstraat King’s Road en bij de grote warenhuizen Harrods in Knightbridge en Harvey Nichols in Kensington High Street. In de jaren 1980 was Sloane Square vooral bekend door prinses Diana en andere jonge, rijke sloanies. Sinds de komst van de Saatchi Gallery in 2008 waait er een frisse wind door de buurt. In South Kensington staat veel bijzondere musea dicht bij elkaar, met daaromheen boetieks, luxe banketwinkels, restaurants, het Institut Français en het Goethe institut. Hyde Park en Kensington Gardens, de grootste parken van Londen, trekken veel wandelaars, skaters en ruiters aan, maar je kunt er ook luieren in een ligstoel.

Albert MemorialAlbert Memorial

Albert was de geliefde man van koningin Victoria uit het adelijke huis Sachsen-Coburg-Gotha. In 1861 stierf hij op zijn 42ste aan tyfus. George Gilbert Scott (die ook de rode telefooncellen ontwierp) maakte in 1876 dit monument in een opvallende neogotische stijl, met marmer, mozaïeken en halfedelstenen. Het vergulde beeld stelt Albert voor, die in een catalogus van de Great Exhibition (1851) bladert. Op de fries onderaan staat 178 figuren uit wetenschap en kunst.

Rondleidingen (50 min.) maart-dec. 1ste zondag van de maand 14.00, 15.00 / circa £ 5 / Kensington Gardens / Royalparks / metro/hotel: Lancaster Gate

 

Chelsea Physic GardenChelsea Physic Garden

In 1673 werd op een verborgen plekje deze tuin aangelegd voor geneeskundestudenten. Dwaal rond tussen de perken vol geneeskrachtige planten uit de hele wereld en in de rotstuin of maak de Historic Walk. In augustus/september is er honing te koop.

April-oktober. di-vr 12.00-17.00, zondag 12.00-18.00 / circa £ 9 / Swan Walk / 66 Royal Hospital Road / Chelsea Physic Garden / metro Circle, District: Sloane Square

 

Cheyne Walk

Wandelen langs de 17de en 18de-eeuwse huizen aan de Theems. Hier woonden beroemdheden als sir Thomas More (de minister van Financiën van Hendrik VIII), de schilder en dichter Dante Gabriel Rossetti, voetballer George Best en zanger Mick Jagger.

Royal Borough / metro Circle, District: Sloane Square

 

Hyde Park

Het grootste en bekendste park van Lonen. Op Rotten Row rijdt de high society paardHyde Park. Op ‘Speakers Corner’ (metro Central: Marble Arch) mag iedereen sinds 1872 luid zijn mening geven. Dit is ook de enige plaats in Groot Brittannië waar politieke demonstraties gehouden mogen worden zonder toestemming van de politie. Hier beginnen alle belangrijke betogingen. Naast de Serpentine Bridge ligt Diana, Princess of Wales Memorial Fountain, een sierlijke constructie die bestaat uit een ovale granieten ring waardoor water stroomt.

Metro Piccadilly: Hyde Park Corner; Central: Marble Arch, Langcaster Gate, Queensway

 

Kensington PalaceKensington Palace

In dit paleis in het westen van Kensington Gardens woonde prinses Diana Nadat ze van prins Charles was gescheiden. Na een renovatie van £ 12 miljoen opende het paleis met een tentoonstelling over koningin Victoria. Een hoogtepunt vormen de State Apartments met een collectie jurken, ook van prinses Di. Nieuw: gratis toegang tot het café in het paleis.

Dagelijks 10.00-18.00 / circa £ 14,50 / Historic Royal Palaces / metro Circle, District: High Street Kensington

 

Natural History MuseumNatural History Museum

Met zijn lichtblauwe en roze terracottalijsten en duizenden dieren en plantenornamenten is het monumentale neogotische Natuurhistorisch Museum een van de mooiste museumgebouwen van de stad. Het middelpunt van de collectie is het 26 m lange skelet van een diplodocus in de kathedraalachtige entreehal. Het motto van het museum is: natuurwetenschap hoeft niet saai te zijn. Zo vind je er een levensecht model van een Tyrannosaurus rex, dat dankzij hightechsensoren jouw bewegingen precies nadoet! In de Earth Galleries wordt de aardbeving van 1995 in het Japanse Kobe gesimuleerd in een nagebouwde supermarkt. Sinds 2011 zijn in de galerie Images of Nature spectaculaire foto’s en schilderijen te zien. Nieuw is ook de interactieve film over de evolutie.

In het Darwin Centre zijn in een opzienbarend bijgebouw zoölogische curiosa, misvormingen en rariteiten tentoongesteld in glazen bakken. Tijdens de gratis Spirit Collection Tour kun je de reuzeninktvis ‘Archie’ bewonderen, die maar liefst 8,50 m lang is! Bekijk ook wat Charles Darwin van zijn onderzoeksreizen op het schip de Beagle allemaal mee terugnam en kijk mee over de schouders van wetenschappers die aan het werk zijn.

Dagelijks 10.00-17.50 uur / gratis toegang / Cromwell Road / Natural History Museum / metro Circle, District line, Piccadilly line / South Kensington

 

Royal Albert Hall

Dit beroemde ronde concertgebouw werd geopend in 1871 en biedt een uitgebreid programma. In de zomer worden er promenadeconcerten (Proms) gegeven (circa £ 6,50 / tel. 0845 4 0150 34). Rondleidingen op verschillende dagen (reserveren noodzakelijk) circa £ 11 / tel. 0845 4 0150 45.

Royal albert hall / Kensington Gore / Metro Circle, District, Piccadilly / South Kensington

 

Saatchi Gallery

Reclamebons Charles Saatchi is een van de belangrijkste begunstigers van nieuwe Britse kunstenaars. Tegenwoordig laat hij vooral internationale kunst zien met de nadruk op schilderkunst.

Dagelijks geopend 10.00-18.00 / gratis toegang / Duke of York’s Headquarters King’s Road/Sloane Square / Saatchi Gallery / metro Circle, District / Sloane Square

 

Science Museum LondenScience Museum

In het Wetenschapsmuseum kom je alles te weten over de razendsnelle ontwikkeling van de techniek: van de eerste stoomlocomotief Puffing Billy (1813) en de Burnley Mill Engine, waarvan het enorme rad ooit 1700 weefgetouwen aandreef, tot een kopie van de Apollocapsule. Je vindt er afdelingen over luchtvaart, energie en informatietechniek, medische wetenschap en ruimtevaart. Gloednieuw is de afdeling Atmosphere: Exploring Climate Science over de opwarming van de aarde. Je ziet er een antarctisch ijsblok met luchtbellen uit 1410. Hiermee kunnen wetenschappers de weersomstandigheden van 600 jaar geleden en de latere klimaatverandering onderzoeken. Fantastische souvenirshop!

Dagelijks geopend 10.00-18.00 uur / gratis toegang / Exhibition Road / Science Museum / metro Circle, District, Piccadilly / South Kensington

 

Victoria & Albert MuseumVictoria & Albert Museum

Het V & A, zoals dit museum kortweg wordt genoemd, is het grootste museum voor toegepaste kunst en kunstnijverheid ter wereld. De collectie omvat beelden, porselein, kleding, meubels, glas, zilver en religieuze kunst uit Europa, Amerika en Azië. In de British Galleries zie je naast complete interieurs ook stukken van de arts-and-crafts- en art-nouveaubewegingen van William Morris en Charles Rennie Mackintosh en de trouwkleding van Jacobus II (17de eeuw). Zeer mooi zijn de in 2010 geopende afdelingen over de middeleeuwen en renaissance.

Dagelijks gratis rondleidingen 10.30-15.30 elk uur / dagelijks geopend 10.00-17.45, vrijdag delen tot 22.00 uur / gratis toegang / Exhibition Road/Cromwell Road / Victoria & Albert Museum / metro Circle, District, Piccadilly / South Kensington

gerelateerde artikelen