Reisgids online

la Ribera & Parc de la Ciutadella

La Ribera was in de middeleeuwen een wijk van handelaars en handwerkers en dat bepaalt nog steeds het karakter van dit stadsdeel: smalle straten, nauwe poorten, stadspaleizen en kleine, bescheiden huizen en werkplaatsen.

In de jaren 1960 begon men de vervallen gebouwen te restaureren. Inmiddels is de wijk absoluut hot, zowel overdag als ‘s avonds. Je vindt er kleine, originele winkels, ateliers van couturiers en designers, galeries, hippe restaurants, kroegen en cafés. Toch is veel van de authentieke sfeer bewaard gebleven. Op slechts een steenworp afstand van de bedrijvige trendy wijk kom je in een andere wereld: een van de mooiste parken van de stad, het Parc de la Ciutadella.

 

Carrer de Montcada

Dit goed bewaard gebleven straatje in La Ribera is een juweel van laatmiddeleeuwse architectuur. Op een kleine oppervlakte vind je hier een unieke verzameling stadspaleizen uit de 14de eeuw, de bloeitijd van Catalonië. Tegenwoordig zijn in de meeste gebouwen musea, galeries en tentoonstellingscentra ondergebracht.

Metro L4: Jaume 1

 

Museu Europeu d’Art Modern (Europees museum voor moderne kunst)

Vlak bij het Museu Picasso openbaart zich achter de onopvallende gevel van het gerenoveerde barokke paleis Palau Gomis een waar kunstparadijs. Op drie etages worden tijdens internationale tentoonstellingen kunstwerken van eind 19de eeuw tot heden getoond. Vrijdags en zaterdags zijn hier concerten bij te wonen.

Dinsdag-zondag 10.00-20.00 uur / toegang circa € 7 / Barra de Ferro 5 / Museum / metro L4: Jaume 1

 

Museu Picasso (Picasso Museum)

Het drukstbezochte museum van de stad toont vooral vroege werken van Pablo Picasso, uit zijn ‘Blauwe Periode’, die samenvalt met zijn jaren in Barcelona. De schilder woonde van 1895 tot 1904 in de Catalaanse metropool, waar hij deel uitmaakte van de artistieke avant-garde en voor het eerst erkenning vond. Zijn leven lang heeft hij zich met Barcelona verbonden gevoeld, zelfs toen hij in Frankrijk verbleef tijdens de dictatuur van Franco. Vanaf de jaren 1930 schonk Picasso schilderijen aan de stad, waaronder zijn beroemde Harlekijn, maar pas in 1963 kwamen de verspreid geraakte werken onder één museumdak. Dat was het initatief van Jaume Sabartés, vriend en privésecretaris van Picasso. Het museum besloeg eerst alleen een gotisch herenhuis aan de Carrer de Montcada, maar strekt zich nu uit over vijf luisterrijke paleizen. De verzameling werd geleidelijk uitgebreid. Picasso schonk het museum zijn beroemde Meninas-serie en alle vroege schilderijen uit het woonhuis van de familie in Barcelona; zijn weduwe Jacqueline vulde de collectie aan met waardevolle keramiek. Het museum bezit, samen met dat in Parijs, de belangrijkste openbaar toegankelijke Picassocollectie ter wereld.

Dinsdag-zondag 10.00-20.00 uur / toegang circa € 11, wisseltentoonstelling circa € 6,60, elke 1ste zondag in de maand en elke zondag 15.00-20.00 uur gratis / Montcada 15 / Museum Picasso / metro L4: Jaume 1

 

Parc de la Ciutadella

Op de plaats van dit rustige park met zijn vijver stond vroeger de door de Catalanen gehate citadel. Toen Filips V Barcelona in 1714 had ingenomen, bouwde hij een jaar later deze vesting, die tegelijk diende als gevangenis voor opstandige Catalanen. De bevolking rustte niet voor de citadel in 1878 werd gesloopt en er op het terrein een park was aangelegd. In 1888 werd er een Wereldtentoonstelling gehouden. Bij de hoofdingang van het park staat een sprookjesachtig bouwwerk met goudkleurige kantelen, het voormalige tentoonstellingsrestaurant Castells dels Tres Dragons, een ontwerp van de architect Lluís Domènech i Montaner (tegenwoordig het Museu de Zoologia). Het middelpunt van het park wordt gevormd door een grote waterval met opvallende sculpturen. De jonge Gaudí werkte als student mee aan de bouw ervan. Aan de onderrand van het park ligt de dierentuin (november-maart dagelijks geopend 10.00-17.00 uur; maart-half mei en half september-oktober dagelijks geopend 10.00-18.00 uur; half mei-half september dagelijks geopend 10.00-19.00 uur / toegang circa € 19,60, kinderen 3-12 jaar circa € 11,80). Ernaast staat het Catalaanse parlement.

Park maart en november dagelijks geopend 10.00-19.00 uur; april en oktober dagelijks geopend 10.00-20.00 uur; mei-september dagelijks geopend 10.00-21.00 uur; december-februari dagelijks geopend 10.00-18.00 uur / metro L1: Arc de Triomf, L4: Ciutadella

 

Santa Maria Del Mar

Deze kerk wordt vaak als de mooiste van Barcelona beschouwd. Hij is opgetrokken in Catalaans-gotische stijl en fascineert door zijn pure eenvoud. De indruk van ruimte, openheid en meditatieve stilte wordt niet verstoord door pracht en praal. De kunstzinnig uitgevoerde, veelkleurige ramen, deels uit de 15de eeuw, hullen het bijna lege schip (koorgestoelte en interieur zijn in de Burgeroorlog verbrand) in een bijna mystiek licht en versterken de algehele indruk van grote innerlijke rust. De kerk met zijn hoge, ranke pilaren is gebouwd tussen 1329 en 1384 (voor een middeleeuws godshuis bijna in een recordtijd, die ook de stilistische eenheid verklaart). Wanneer je de kerk bezoekt tijdens een concert, kun je bovendien genieten van de buitengewone akoestiek.

Maandag-zaterdag 9.00-13.30 en 16.30-20.30, zondag 10.00-13.30 en 16.30-20.45 uur / Plaça de Santa Maria / metro L4: Jaume1

gerelateerde artikelen