Reisgids online

Muziek, boeken en films Londen

Londen is niet alleen het centrum van de muziekindustrie, er worden ook trends gezet. In Engeland worden per hoofd van de bevolking meer cd’s en platen gekocht en liedjes gedownload dan elders ter wereld, en in elke Britse schoolklas zitten wel een paar leerlingen met een eigen bandje. Vooral de laatste jaren is er in Londen een sterke muziekgeneratie opgestaan, met name onder de vrouwen. Opvallende topzangeressen zijn Lily Allen (debuutalbum LDN), de roodharige Florence & the Machine (You’ve got the love), de jonge Adele uit Tottenham, die met haar Someone like you de ijskoudste harten doet smelten, M.I.A., van Sri Lankaanse afkomst, met haar uitgesproken politieke teksten, en de flamboyante half-Spaanse soul-pop-jazzzangeres Paloma Faith uit Hackney. tot de nieuwste sterren behoren ook de West-Londense folkies Mumford & Sons, de coole jonge gasten van de indieband the xx (songtip Crystallised; de bandleden zaten op dezelfde school als die van de succesvolle electropopband Hot Chip), en de rapper Plan B uit Zuid-Londen. Britpop is uit de tijd, maar heeft de gitaarrock nieuw leven ingeblazen. Jonge Aziaten in Londen dansen graag op bhangra. De populairste stijl is urban, muziek uit de stad: garage, hiphop – met Tinie Tempah (compleet met designbril) – drum & bass, r&b en mengvormen, zoals grime (‘vuil’).

 

Brick Lane – Als je de dagelijkse realiteit van het huidige Londen wilt leren kennen, zit je goed met deze roman van Monica Ali (2003, verfilmd in 2007). De geschiedenis van een jonge vrouw uit Bangladesh wordt verteld met een mengeling van tragiek en humor.

 

Saturday – Deze roman (2005, in het Nederlands vertaald onder de titel Zaterdag) van de succesvolle auteur Ian McEwan beschrijft een gedenkwaardige dag uit het leven van een 48-jarige Londense neurochirurg.

 

Match point – In Woody Allens eerste in Engeland opgenomen film (2005) dient Londen als decor voor het verhaal over een ex-tennisprof (Jonathan Rhys-Myers) die zich mengt in de betere kringen en een relatie krijgt met een femme fatale (Scarlett Johansson).

 

Closer – In deze film (2004) van Mike Nichols raakt Jude Law verstrikt in het web van liefde en leugens van een mysterieuze stripper (Natalie Portman) en een fotografe (Julia Roberts).

 

28 Days Later – Danny Boyles duistere visioen (2002) toont een spookachtig verlaten Londen, nadat een dodelijk virus het hele land heeft getroffen. In 2007 verscheen het, volgens sommigen nog dreigender, vervolg van de film, 28 Weeks Later met Robert Carlyle.

gerelateerde artikelen