Reisgids online

Parijs een wereldstad

Parijs was het toneel van veel revoluties

Een eerste overzicht krijg je vanaf het uitkijkplatform )circa € 3) op de zesde verdieping van het Centre Georges Pompidou. Je bent daar midden in het centrum van Parijs en hoog genoeg om over de zee van daken te kunnen kijken. De stad ligt als een opengeslagen geschiedenisboek voor je. Onder je zet de felgekleurde mobile van de Stravinskyfontein waterwerken in gang. Hogerop komen de torens van de beroemde kathedraal Notre-Dame in zicht. De kerk staat op het Ole de la Cité, de bakermat van de stad, waar in de 3de eeuw v.C. de Parisii kwamen wonen. Een klein stukje daarvoor zie je de kloeke torens van de vroegere gevangenis, de Conciergerie. Nog verder naar voren en iets naar rechts strekt zich het enorme complex van het Louvre uit, het voormalige koninklijk paleis, dat tegenwoordig het grootste museum ter wereld is. Rechts daarachter fonkelt de gouden koepel van de Dôme des Invalides, waaronder Napoleon zijn laatste rustplaats kreeg. Niet ver daarvandaan rijst hét symbool van de stad, de Eiffeltoren , op. Geheel rechts staan, in het uiterste westen, de wolkenkrabbers van La Défense, het grootste kantorencomplex van Europa. Als je nog verder naar rechts kijkt, zie je de verblindend witte kerk Sacré-Coeur, op het hoogste punt van de vroegere kunstenaarsheuvel Montmartre.

Parijs is al eeuwenlang het bruisende politieke, economische en culturele hart van Frankrijk en een van de grootste wereldsteden. De stad, die bijna voortdurend de zetel van de koning en de regering is geweest, was met zijn vele hogescholen vanaf de middeleeuwen het geestelijk centrum van Europa en de woon- en werkplaats van talloze kunstenaars, schrijvers en architecten. Parijs was ook telkens opnieuw het toneel van onrust en opstanden, van revoluties zelfs. De bekendste, de Franse Revolutie uit 1789, is met haar motto ‘Vrijheid, gelijkheid en broederschap’

Paris – France

in de loop van de geschiedenis uitgegroeid tot het symbool van de strijd tegen onderdrukking, hoewel de resultaten ervan vooral de bourgeoisie en niet het gewone volk ten goede kwamen. Toch zou de Franse Revolutie een belangrijk voorbeeld blijven voor vrijheidsbewegingen in veel landen.

Stakingen en demonstraties komen in Parijs nog altijd vaak voor. Ze zijn niet wereldschokkend meer, maar elke Franse regering is op haar hoede voor de mobilisatie van het volk. De problemen van het enorme stedelijk gebied (in Groot-Parijs wonen 11 miljoen mensen) zijn in het algemeen vergelijkbaar met die van andere grote steden: aanzienlijke verkeers- en milieuproblemen waaraan Parijs langzaam ten onder dreigt te gaan. Door de sloop voor de bouw van luxeappartementen en veel te hoge huurprijzen worden sociaal zwakkeren en immigranten steeds vaker naar de trieste woonblokken in de buitenwijken verbannen.

 

Wereldberoemde warenhuizen en musea

De stad heeft ondanks alle revoluties, politieke omwentelingen en crises niets van zijn betovering verloren. Maar waaraan dankt Parijs nu precies zijn charme? Voor de één zijn het de grote boulevards, waarover je geweldig kunt flaneren, voor de ander de Rue du Faubourg Saint-Honoré met zijn luxeboetieks en beroemde warenhuizen als Galeries Lafayette en Printemps, die vooral in december hun best doen om met opvallende etalages de aandacht te trekken. Weer anderen bezoeken graag één van de ontelbare beroemde musea, strijken neer op een terras of in één van de vele parken (of laten zich meevoeren door de drukte0.

Ook het oude, dorpse en ongekunstelde Parijs bestaat nog altijd, met zijn leuke straatjes, scheefgezakte huisjes, kleine cafés en gezellige restaurants. In de winkels met kleurige etalages is het een vrolijke drukte wanneer verse koopwaar wordt afgeleverd. Op de fascinerende markten met hun kleurige kramen vol fruit, groenten, kaas, worst, vlees en gebak prijzen kooplieden hun waren vaak luidkeels aan. Dit volkse Parijs vind je ook in het noorden en oosten van de stad, zoals in Belleville, waar net als in de Goutte d’Or veel immigranten wonen. Ook de heuvel Butte-aux-Cailles heeft nog een stukje charme van het oude Parijs: bistro’s en voordelige restaurants trekken hier veel jongeren.

gerelateerde artikelen