Reisgids online

Sightseeing buiten het centrum van Barcelona

Caixa Forum

De stichting La Caixa bezit een van de belangrijkste verzamelingen hedendaagse kunst van Europa. Meer dan 800 werken (van Joseph Beuys tot Julian Schnabel en Sue Williams) zijn te zien in de spectaculair gerestaureerde textielfabriek Casaramona, een imposant gebouw in modernismestijl van de architect Josep Puig i Cadafalch. Interessante wisseltentoonstelling en culturele evenementen.

Maandag-vrijdag 10.00-20.00, zaterdag en zondag 10.00-21.00 uur, juli-augustus woensdag tot 23.00 uur / toegang gratis / Av. Marquès de Comillas 6-8 / Caixa Forum / metro L1, L3: Espanya

 

Cosmocaixa (wetenschapsmuseum)

Na jarenlange uitbreidingswerkzaamheden is dit interactieve wetenschapsmuseum nu een van de grootste, modernste en innovatiefste in zijn soort in Europa. Je kunt wetenschap hier experimenteel beleven, van het ontstaan van de materie en het leven tot hedendaagse ecosystemen. Zo spettert de tropische regen in het nagemaakte Amazone-oerwoud op de krokodillen. Het museum is heel geschikt voor kinderen.

Dinsdag-zondag 10.00-20.00 uur / toegang circa € 3, op de eerste zondag van de maand gratis / Teodor Roviralta 55 / Cosmocaixa / met de FGC-trein naar de Avinguda Tibidabo, dan met de tramvia of te voet

 

Cementiri de Montjuïc (begraafplaats van Montjuïc)

Een wandeling over de mooiste begraafplaats van Barcelona is net een reis door de geschiedenis van de stad en zijn bewoners. In de 19de eeuw schiep de bourgeoisie hier hoog boven de stad een monument voor zichzelf, met prachtige tempeltjes en kapellen. Even verderop liggen de onversierde nisgraven van de eenvoudige mensen. Bekende kunstenaars vonden op de Montjuïc hun laatste rustplaats, zoals de in Barcelona geboren schilder Joan Miró, maar ook bijvoorbeeld de anarchist Buenaventura Durruti. De doden hebben hier boven een beter uitzicht dan veel levenden, zo luidt een volkswijsheid.

Dagelijks geopend 8.00-18.00 uur / Mare de Déu de Port / Cementiri de Montjuïc / metro L2, L3: Paral.lel, verder met bus 21, halte: Pg. Cementiri del Sud Oest

 

Fundació Joan Miró (Stichting Joan Miró)

De kunstenaar zelf riep deze stichting in 1975 in het leven. Zijn vriend Josep Lluís Sert, een van de belangrijkste moderne Spaanse architecten, ontwierp het weergaloze museum op de Montjuïc. De open, door licht omspoelde en heel mediterrane constructie met patio’s en terrassen, die goed harmonieert met het landschap, vormt een ideale ruimte om de werken van Joan Miró (1893-1983) tot hun recht te doen komen. Hier krijg je een overzicht van het werk van de grote Catalaanse avant-gardist, die zich tot een van de bekendste kunstenaars van de 20ste eeuw ontwikkelde. De stukken variëren van zijn eerste tekeningen uit 1901 tot voorbeelden van zijn laatste, monumentale schilderijen. De vaste tentoonstelling omvat ook grafiek, wandtapijten, keramiek en sculpturen. Verder zijn er wisselende exposities van moderne en hedendaagse kunst. Ook de boekenwinkel en de cafetaria worden aanbevolen!

Juli-september dinsdag-zaterdag 10.00-20.00 uur; oktober-juni dinsdag-zaterdag 10.00-19.00 uur; donderdag het hele jaar tot 21.30 uur, zondag het hele jaar 10.00-14.30 uur / toegang circa € 11 / Parc de Montjuïc / Fundació Joan Miró / metro L2, L3: Paral.lel, dan met de kabelbaan naar de Montjuïc / metro L1, L3: Espanya / bus 50, 55

 

Montjuïc

Deze 185 m hoge berg aan de rand van Barcelona speelt een belangrijke rol in de geschiedenis, cultuur en vrijetijdsbesteding van de stad. De Castiliaanse belegeraars gebruikten het in de 17de eeuw gebouwde vestingcomplex op de top (tegenwoordig een militair museum) om de stad onder controle te houden. Tijdens de dictatuur van Franco was de vesting een gevreesde gevangenis. Tegenwoordig is de berg een van de aantrekkelijkste recreatiegebieden van Barcelona. De metamorfose begon met de Wereldtentoonstelling van 1929; de Olympische Spelen van 1992 maakten die compleet. Nu ligt het uitgestrekte terrein vol bezienswaardigheden.

 

Museu Nacional d’Art de Catalunya (Nationaal museum voor Catalaanse Kunst)

Dit museum biedt een totaaloverzicht van de Catalaanse kunst. De collectie romaanse kunst is uniek in de wereld. Tot de topstukken behoren de kleurrijke romaanse fresco’s. Ze zijn afkomstig uit de met verval bedreigde kerken en kapellen in de Catalaanse Pyreneeën. De fresco’s zijn aangebracht in nauwkeurig nagebouwde apsissen en altaarnissen. Hierdoor komen deze meesterwerken van de eenvoud nog indringender tot hun recht. Ook de verzameling gotische kunst is indrukwekkend. Verder zie je kunst uit de renaissance en barok, werken van Catalaanse modernisten uit de periode rond 1900, en voorbeelden van moderne en hedendaagse kunst. Ook is er een deel te zien van de particuliere collectie Thyssen-Bornemisza, die een weergaloos overzicht biedt van de Europese kunstgeschiedenis, van de middeleeuwen tot de Venetiaanse late barok. Voor een bezoek aan dit megamuseum moet je minimaal drie uur uittrekken. Het is echt enorm de moeite waard!

Oktober-mei dinsdag-zaterdag 10.00-18.00, zondag 10.00-15.00 uur; juni-september dinsdag-zaterdag 10.00-20.00, zondag 10.00-15.00 uur / toegang circa € 12 inclusief audiogids (twee dagen geldig), eerste zondag van de maand en zaterdag vanaf 15.00 uur gratis / Palau Nacional, Parc de Montjuïc / Museu Nacional d’Art de Catalunya / metro L1, L3: Espanya

 

Museu-Monestir Pedralbes

Dit kloostercomplex is een juweel van gotische architectuur. Je ziet er meubilair, schilderijen en beelden uit de middeleeuwen. De schitterende, twee verdiepingen hoge kruisgang is versierd met wandschilderingen uit de 14de eeuw.

Oktober-maart dinsdag-vrijdag 10.00-14.00, zaterdag en zondag 10.00-17.00 uur; april-september dinsdag-vrijdag 10.00-17.00, zaterdag 10.00-19.00, zondag 10.00-20.00 uur / toegang circa € 7 (inclusief toegang Museu d’Història de la Ciutat), zondag vanaf 15.00 uur gratis / Baixada Monestir 9 / Museu-Monestir Pedralbes / FGC: Reina Elisenda

 

Parc Del Laberint

Dit park is een meesterwerk uit het eind van de 18de eeuw. Het werd ontworpen door de toenmalige eigenaar, de markies van Alfarràs. Als je hier rondloopt, word je steeds weer verrast door speelse elementen als Amorbeeldjes, watervallen, bruggen, fonteinen, vijvers en marmeren tempels (een neoclassicistisch geheel naar Italiaans voorbeeld). Hoewel het park wel een opknapbeurt zou kunnen gebruiken, bezit het nog steeds een decadent soort charme. In het midden staat het mooie, naïef-Moorse paleis van de markies, met modernistische elementen. In de cipressendoolhof kun je met een gerust hart verdwalen.

Maart, oktober dagelijks geopend 10.00-19.00 uur; april dagelijks 10.00-20.00 uur; mei-september dagelijks 10.00-21.00 uur; november gesloten, december-februari dagelijks 10.00-18.00 uur / toegang circa € 2, zondag en woensdag gratis / metro L3: Mundet

 

Parc Güell

Je weet niet wat je ziet: Sprookjeshuizen, draken, enorme grotten, schuine zuilengalerijen. Dit bizarre, door Antoni Gaudí op een helling boven de stad aangelegde park (1900-1911), waar Salvador Dalí al enthousiast over was, is in 1984 door de Unesco op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Dit vernieuwende werk van Gaudí, gemaakt voor zijn vaste opdrachtgever Eusebi Güell, was eigenlijk bedoeld als ruim opgezette woonwijk, maar er werden uiteindelijk maar drie huizen gebouwd. Het complex, met zijn organische vormen en natuurlijke bouwmaterialen, laat goed zien hoe geniaal Gaudí was als bouwmeester, kunstenaar, ambachtsman en landschaparchitect. In het midden ligt een enorm, door Dorische zuilen gedragen terras (gepland als markt), met een bizarre hal eronder. Langs het terras, dat adembenemend uitzicht biedt, slingert een lange, stenen bank, weelderig bewerkt (net als zoveel werk van Gaudí) volgens de trencadís-methode, een collagetechniek waarbij kleurige mozaïeken worden vervaardigd van glasscherven en gebroken aardewerk. Waar je ook kijkt, ontdek je symbolische motieven en sculpturen. Onder aan de trap zie je bijvoorbeeld de felgekleurde draak Python, die, net als in de Griekse mythologie, de onderaardse wateren bewaakt. Het park is een unieke, uiterst geslaagde combinatie van architectuur en natuur. Gaudí hield bij de aanleg ook rekening met het milieu en de kosten, er werd daarom alleen gewerkt met materiaal dat op het terrein te vinden was. Voor zijn mozaïeken gebruikte hij afval uit keramiekfabrieken in de buurt. Als je goed kijkt, herken je in de plafondversieringen borden en oortjes van kopjes. Door de Dorische zuilen stroomt regenwater naar een ondergronds spaarbekken. Op het terrein staat ook het Gaudímuseum, gevestigd in het vroegere woonhuis van de architect, met memorabilia en andere voorwerpen. Vanwege de monumentenstatus van het park is voorgenomen de bezoekersaantallen terug te dringen (als het zover is, kan het park alleen na online reserveren en tegen betaling worden bezocht).

Maart en november dagelijks geopend 10.00-19.00 uur, april en oktober dagelijks 10.00-20.00 uur; mei-september dagelijks 10.00-21.00 uur, december-februari dagelijks 10.00-18.00 uur / Carrer d’Olot / metro L3: Lessept (lang stijgend voetpad) / bus 24: Parc Güell (direct bij het park). Vlakbij vind je de interactieve Gaudítentoonstelling Gaudí Experiencia in 4D (november-maart 10.00-18.00 uur, april-oktober 10.00-19.00 uur / circa €9 / Larrard 41 / Gaudí Experiencia)

 

Tibidabo

Met zijn 500 m is dit de hoogste berg van Barcelona. Alleen al de rit erheen door de chique buurt van Barcelona in de open wagons van de Tramvia Blau (vanaf Av. del Tibidabo / 24 juni-11 september dagelijks 10.00-20.00 uur, rest van het jaar zaterdag en zondag 10.00-18.00 uur) is een belevenis. Bij het eindstation liggen panoramabars en een tuinrestaurant. Een kabeltram rijdt door naar de top, waar je een attractiepark met reuzenrad en draaimolens en de televisietoren vindt.

Juli-augustus woensdag-zondag; september-december en maart-juni meestal alleen in het weekend / toegang attractiepark circa € 28,50 / wisselende openingstijden / tel. 9 32 11 79 42 / Tibidabo / FGC: Tibidabo, dan Tramvia Blau en kabeltram of bus 196

 

Torre de Collserola (televisietoren)

De voor de Olympische Spelen van 1992 gebouwde televisietoren op de Tibidabo is ontworpen door de bekende architect Norman Foster. Bovenop heb je een schitterend uitzicht (bij helder weer 70 km ver). Een glazen lift brengt je razendsnel naar het 115 m hoge uitkijkplatform.

Juli-augustus woensdag-zondag 12.00-14.00 en 15.15-20.00 uur; maart-juni en september-december meestal alleen zaterdag en zondag 12.00-14.00 en15.15-18.00 uur / toegang circa € 5 / Torre de Collserola / FGC-trein: S1, S2 Peu de Funicular, dan kabeltram Funicular Vallvidrera

gerelateerde artikelen