Reisgids online

Sightseeing Parijs: Notre-Dame & Panthéon

Notre-Dame

Dit meesterwerk van Gotische bouwkunst werd in de periode 1163-1345 in opdracht van bisschop Maurice de Sully gebouwd. Op deze plaats stond 2000 jaar geleden al een Romeinse tempel. Het vijfbeukige schip biedt plaats aan maar liefst 9000 mensen. Bijzonder indrukwekkend zijn de drie grote portalen, de geweldige luchtbogen rond het koor en de roosvensters, met hun prachtige glas in lood, die een diameter van meer dan 10 m hebben.

Hier vonden vele belangrijke historische gebeurtenissen plaats, zoals de kroning van Napoleon. Tijdens de Revolutie was de Notre-Dame een ‘tempel van de rede’: de kerk dreigde tot een ruïne te vervallen. In zijn roman de klokkenluider van de Notre-Dame deed Victor Hugo met succes een beroep op de publieke opinie om deze toestand niet langer te tolereren. Daarna is de kathedraal gerestaureerd. Van de toren kijk je uit over de stad en op de waterspuwers tegen de gevel van het godshuis. Op het plein voor de kathedraal is de plaats gemarkeerd vanwaar de afstanden tot andere Franse steden worden gemeten.

Maandag-vrijdag 8.00-18.45, zaterdag/zondag 8.00-19.15 uur / toegang gratis / toren: april-september dagelijks geopend 10.00-18.30 uur, oktober-maart dagelijks geopend 10.00-17.30 uur / circa € 8,50 (oktober-maart 1ste zondag van de maand gratis) / Île de la Cité / 4de arr. / metro 4: Saint-Michel / RER B, C: Saint-Michel-Notre Dame / Notre-Dame

 

Panthéon

De indrukwekkende koepel op de heuvel van Sainte-Geneviève is al van veraf zichtbaar. Lodewijk XV liet het Panthéon in 1756 door zijn bouwmeester Jacques-Germain Soufflot oprichten als inlossing van een gelofte aan de Parijse beschermheilige Genovera. Al kort na de Revolutie werden de stoffelijke resten van grote Fransen als Voltaire en Jean-Jacques Rousseau in de kerk bijgezet. Sinds in 1885 het lichaam van Victor Hugo naar het Panthéon werd overgebracht, fungeert de soms nog als gebedshuis gebruikte kerk definitief als mausoleum. Je kunt ook naar de omgang van de koepel klimmen, waar de 19de-eeuwse natuurkundige Léon Foucault zijn beroemde slingerproef uitvoerde om de draaiing van de aarde aan te tonen.

April-september dagelijks geopend 10.00-18.30, oktober-maart dagelijks geopend 10.00-18.00 uur / circa € 8,50 (oktober-maart 1ste zondag van de maand gratis) / Place du Panthéon / 5de arr. metro 10: Cardinal Lemoine / RER B: Luxembourg / Panthéon

gerelateerde artikelen