Reisgids online

Sightseeing Parijs: Pont Neuf, Rue Mouffetard & Sainte-Chapelle

Pont Neuf

De ‘nieuwe brug’ die over de kop van het Île de la Cité loopt, is de oudste nog bestaande brug van de stad. toen Hendrik IV, van wie een ruiterstandbeeld op de brug staat, de Pont Neuf in 1607 inwijdde, was hij zeer modern. Voor het eerst werd in Parijs het uitzicht van een brug op de rivier niet door huizen belemmerd. Deze beroemdste brug over de Seine is bezongen en geschilderd en deed vaak dienst als filmdecor. Van het plein aan de voet van het ruiterstandbeeld heb je mooi uitzicht op het Louvre.

1ste/6de arr. / metro 7: Pont Neuf

 

Rue Mouffetard

Al in de Romeinse tijd liep dit levendige straatje van de Montagne Saint-Geneviève slingerend omlaag. Studenten van omliggende onderwijsinstellingen, toeristen en lokale bewoners zijn allemaal even dol op de smalle straat met zijn goede voorziene dagmarkt en kleine cafés en boetieks. Aan het hogere deel van de ‘Mouff’ ligt de schilderachtige Place de la Contrescarpe met een paar leuke cafés.

5de arr. / metro 7: Place Monge

 

Sainte-Chapelle

Dit prachtige gotische bouwwerk ligt enigszins verborgen op de binnenplaats van het paleis van Justitie op het Île de la Cité. De 13de-eeuwse kerk herbergt kostbare relieken uit het Heilige Land. De lichtwerking van de enorme, ten hemel strevende gebrandschilderde ramen is adembenemend. Ze worden slechts door steunberen van filigreinwerk bijeengehouden en dompelen de hele ruimte in een blauwachtig licht. De bovenverdieping is de eigenlijke kapel en was voorbehouden aan de koning.

Maart-oktober dagelijks geopend 9.30-18.00, november-februari dagelijks geopend 9.00-17.00 uur / circa € 8,50 (inclusief Conciergerie circa € 12,50) / Bd. du Palais 4 / 1ste arr. / metro 4: Saint-Michel, Cité / Sainte-Chapelle

gerelateerde artikelen