Reisgids online

Sightseeing Parijs: Versailles

Versailles

Een bezoek aan het gigantische paleis van Lodewijk XIV is een absolute must tijdens je verblijf in Parijs. Op weinig andere plaatsen ter wereld is de heerszucht zo indrukwekkend, smaakvol en harmonisch vormgegeven als in Versailles. Hier werden de plannen voor een absolutistische en centralistische staat werkelijkheid, verpersoonlijkt door Lodewijk XIV (1638-1715), de Zonnekoning. Op bevel van de koning woonde hier bijna de complete Franse adel. Deze hofhouding van 20.000 mensen kreeg zijn eigen voorzieningen en moest met gigantische feesten worden vermaakt.

Verplichte nummers tijdens je bezoek aan het paleis (april-oktober dinsdag-zondag 9.00-18.30, november-maart dinsdag-zondag 9.00-17.30 uur / toegang circa € 15, vanaf 15.00 uur circa € 13) zijn de koninklijke kapel, de opera en de staatsievertrekken  op de eerste verdieping, waarvan de muren met marmer en goudbrokaat zijn versierd. Hiertoe behoort ook de beroemde, 75 m lange Spiegelzaal, waarin door zeventien ramen licht op de spiegels tegen de muren valt. Als je de lange wachtrijen wilt omzeilen, kun je het paleis het best ‘s ochtends of aan het eind van de middag bezoeken (een ander voordeel van een bezoek in de middag is dat vanaf 15.00 uur de toegangsprijs lager is).

Het ooit 60 km² grote park (april-oktober dagelijks geopend 7.00-20.30 uur / november-maart dagelijks geopend 8.00-18.00 uur toegang gratis behalve zaterdag/zondag maart-oktober: circa € 8) meet nu nog maar 800 ha. Hoogtepunten zijn naast de vijvers, met bootjes waarin je kunt varen, twee kasteeltjes, het Grand en Petit Trianon. In het gerestaureerde Domaine de Marie-Antoinette et Grand Trianon (april-oktober dinsdag-zondag 12.00-18.30 uur, november-maart dinsdag-zondag 12.00-17.30 uur / toegang april-oktober circa € 10 / november-maart circa €6) vind je niet alleen een Engelse tuin, compleet met grotten, liefdestempeltjes en beken, maar ook Le Hameau, een geïdealiseerde reconstructie van een boerendorp met vijver. Wie niet goed ter been is, kan tijdens een bezoek aan Versailles op verschillende locaties op de fiets, het toeristentreintje of de boot stappen. Bij de Grades Eaux Musicales (dagelijks geopend 11.00-12.00 en 15.00-17.30 uur / circa € 8) worden de fonteinen in het park omlijst met klassieke muziek.

Het Passeport Château Versailles (circa € 19,50, november-maart circa € 16) biedt toegang tot diverse attracties. Kaarten kun je ook vooraf hier kopen en bij de Fnac: tel. 08 92 68 46 94. Vanuit Parijs is Versailles gemakkelijk en binnen een halfuur te bereiken met de regionale trein RER C (Versailles-Rive Gauche). Het paleis ligt niet ver van het station. Van Gare Saint-Lazare rijden om de circa 15 minuten treinen naar Versailles-Rive Droite (waar bussen van Phébus rijden) en van Gare Montparnasse (richting Chartres) vertrekken treinen naar Versailles-Chantier (ook daar rijdt Phébus). Bus 171 rijdt van metrostation Pont de Sévres (metro 9) naar het paleis. Trek voor je bezoek aan Versailles minstens een dag uit. Het is ook aan te raden comfortabele schoenen te dragen, want het terrein is bijzonder uitgestrekt.

gerelateerde artikelen