Reisgids online

Stadstochten in Londen (parken)

In de Londense parken kunt je picknicken, skaten, joggen en zonnebaden. Deze wandeling van circa 3 uur loopt door vier parken.

Ga van het metrostation Westminster rechtsaf en volg Bridge Street, die van de Theems weg voert. Ga rechts Whitehall in en dan linksaf King Charles Street in, waar veel overheidsgebouwen staan. Steek nu Horse Guards Road over en loop St James’s Park in. Rechts zie je boven de bomen de Duke of York Columm uitsteken, een bronzen beeld op een granietzuil. Er wordt wel gezegd dat de hertog (1763-1827) zo hoog op zijn zuil staat om aan zijn schuldeisers te ontkomen. Toen hij stierf, had hij een schuld van maar liefst £ 2 miljoen. In het noorden grenst het park aan St James’s, de wijk met de gentlemen’s clubs. Bij de vijver zie je veel watervogels. Van de brug heb je een prachtig uitzicht op Buckingham Palace.

Ga nu naar links en blijf langs de vijver lopen tot het voetpad voor het Victoria Memorial, dat je naar rechts volgt. Als je The Mall oversteekt, kom je uit in Green Park, een uitgestrekte grasvlakte met weinig bomen. Dit park heeft een boeiende geschiedenis, want het was ooit een leprozenkerkhof, later een jachtterrein en tijdens de Tweede Wereldoorlog een moestuin. Volg nu het pad parallel aan Constitution Hill tot aan Hyde Park Corner. Door een tunnel bereik je Wellington Arch. In deze triomfboog was vroeger het kleinste politiebureau van Londen gevestigd. Tegenwoordig kun je boven genieten van het uitzicht, onder andere op het rond 1775 ontworpen Apsley House. Dit was het eerste huis achter de Londense douanebarrière en kreeg daarom het adres ‘No. 1 Londen’. De hertog van Wellington woonde hier van 1817 tot zijn dood in 1852. De naam van deze voormalige eerste minister, bijgenaamd de ‘ijzeren hertog’, leeft voort in beef Wellington (rosbief in bladerdeeg) en wellingtons of wellies (rubberlaarzen). Via de Hyde Parkmet filigraanwerk versierde Queen Elizabeth Gate achter Apsley House kom je in Hyde park, een zachtglooiende grasvlakte van 145 ha met groepjes oude bomen, bloemperken en beelden. Wandel over Lovers Walk langs het beeld van Achilles naar Speakers Corner. Sinds 2009 worden hier ook de slachtoffers van de bomaanslag op 7 juli 2005 herdacht met 52 stalen zuilen. Houd links aan en wandel door Hyde Park naar het meer, de Serpentine. Blijf langs het water lopen voorbij de Serpentine Bridge. Het met water gevulde ovaal van graniet aan de overkant van de brug is de Diana, Princess of Wales Memorial Fountain. Al meer dan een eeuw wordt op eerste kerstdag in de Serpentine een zwemwedstrijd om de Peter Pan Cup gehouden. Vroeger gebeurde dit onder leiding van J.M. Barrie (1860-1937), de schrijver van het beroemde kinderboek over het jongetje Peter Pan, dat niet volwassen werd. Als je om het meer heen loopt, kom je bij het sierlijke standbeeld van Peter Pan. Hier gaat Hyde Park over in Kensington Gardens. Volg nu het voetpad richting de Serpentine Gallery. Als je rechtsaf de Flower Walk in gaat, zie je links het Albert Memorial staan. Loop ten slotte rechts de Dail Walk in (links ligt Kensington Palace) en trakteer jezelf op een uitgebreide afternoontea in het sfeervolle parkcafé de Orangery. De Engelse thee die hier wordt geschonken, is in Cornwall verbouwd!

gerelateerde artikelen