Reisgids online

Wandelen langs de Rive Gauche

Het intellectuele hart van Parijs

Begin 20ste eeuw ontstond op de linkeroever van de Seine, de rive gauche (Frans voor linkeroever), in Saint-Germain-des-Prés (in de buurt van de Sorbonne) een nieuw intellectueel centrum. In de beroemde cafés De Flore en Les Deux Magots ontmoeten schrijvers en filosofen elkaar. Iets minder intellectueel gaat het eraan toe rond de heuvel Saint-Genevière. Reken voor deze wandeling op drie tot vier uur (neem je zwemspullen mee!).

Het terras van café Les Deux Magots is een soort loge: ontspannen achterovergeleund kijken de gasten naar het flanerende publiek. Tegenover het terras staat de kerk Saint-Germain_des-Prés, een van de oudste van Parijs. In de Rue Bonaparte, maar ook in de andere straten van de wijk, zijn galeries, antiquairs, stoffenwinkels, cafés en restaurants gevestigd. Volg de Rue de l’Abbaye achter de kerk tot de romantische, lommerrijke Place de Furstemberg, waaraan het atelier van de schilder Eugène Delacroix lag. Ga daarna rechts de Rue Jacob in, die uitkomt op de levendige Rue de Seine. Daar kun je op het altijd goed bezochte terras van La Palette een pauze inlassen. Wandel nu verder door de Rue Jaques Callot, loop rechts de Rue Mazarine in (die verderop overgaat in de Rue de l’Ancienne Comédie), over de boulevard Saint-Germain naar de Rue de l’Odéon. Je komt langs het neoclassicistische Théatre de l’Odéon en bereik de Jardin du Luxembourg, een van de populairste parken van Parijs. Wanneer je voor het Palais du Luxembourg staat, gebouwd naar het voorbeeld van het Florentijnse Palazzo Pitti, kun je even uitrusten aan de rand van de vijver of in de schaduw bij de Fontaine de Médicis.

boulevard Saint-Michel parijs

boulevard Saint-Michel parijs

Tegenover de hoofdingang, aan de bedrijvige Boulevard Saint-Michel met zijn terrassen, leidt de Rue Soufflot omhoog naar het aan zijn koepelvorm herkenbare Panthéon, het eerbetoon aan veel grote Fransen. De nauwe straatjes die naar de Mont Sainte-Geneviève omhoog kronkelen, behoren tot de oudste delen van de stad. De Rue Malebranche, de in de gracht van een middeleeuwse stadsmuur aangelegde Rue des Fossés Saint/Jacques en de Place de l´Estrapade met zijn bomen, bankjes en een waterput stralen de rust uit van een provinciestad. Maar met de nabijgelegen universiteit de Sorbonne, het Collège de France en veel andere goed bekendstaande nationale opleidingsinstituten is dit tegelijkertijd een belangrijk intellectueel bolwerk in de stad. Daal nu de Rue Laromiguière, de Rue Amyot en de Rue Tournefort af naar de Rue Lohmond en ga daar naar links, de smalle Passage des Postes in: hier wordt het al een stuk drukker. In het lagergelegen deel van de altijd gezellige, zeer oude Rue Mouffetard vind je een kleurige markt en veel mooie levensmiddelenwinkels. Verder omhoog wordt de “Mouff” steeds toeristischer. Helemaal aan het eind ligt de Place de la Contrescarpe met zijn vele cafés, een populair ontmoetingspunt. In de Fraaie Rue du Cardinal Lemoine woonde begin jaren 1920 de schrijver Ernest Hemingway (nr. 74).

Arènes de Lutèce parijs

Arènes de Lutèce parijs

Van de Rue du Cardinal Lemoine splitst zich de Rue Rollin met zijn scheve oude huisjes af. Loop via een trap naar beneden, steek de Rue Monge over en je krijgt aan je linkerhand de Arènes de Lutèce, een Romeins amfitheater, dat pas in de 19de eeuw werd opgegraven en tegenwoordig in gebruik is als speelplaats voor jongeren. Ga nu rechts de Rue Linné in (die verderop de naam Rue Geoffroy Saint-Hilaire krijgt). Je hebt aan het eind van deze wandeling diverse mogelijkheden: je kunt de volgende attracties bezoeken: het zeer boeiende Musée National d’Histoire Naturelle met zijn spectaculaire galerij, de Jardin des Plantes met zijn tuinencomplexen en plantenkassen, en de Mosquée de Paris , waar je kunt ontspannen in de hamam en de theesalon Café Maure.

 

gerelateerde artikelen